06 квітня 2013

Писанкове гуцульське весілля

Менше місяця залишилося до Пасхи – цьогоріч вона припадає на 5 травня. У весільному бізнесі тимчасове затишшя – ну бо ж піст, хто гуляє весілля у піст? Саме час думати про писанки, крашанки, дряпанки та інші види і підвиди українських пасхальних яєць.
От і я тут для вас знайшла дещо цікавеньке, причому таке, що обєднує дві тематики – українського весілля і пасхальних символів, а саме - великодніх яєць. Весілля на писанках! І не просте собі весілля, а колоритне, гуцульське!
Серію писанок під назвою „Гуцульське весілля” створила знана українська писанкарка із Нью-Йорку Софійка Зєлик. Серія незвичайна, неповторна, як кажуть на Заході, one of a kind.
Всього у серії – десять яєць із зображеннями розмаїтих сцен та персонажів гуцульського весілля. Ось декілька із них. Герої свята, молода пара, гуцул і гуцулка:
Гуцульське весілля на писанці, автор Софійка Зєлик
А ось весільна гостя (мама молодят? Старостіна?) тримає коровай із гільцем:
Гуцульське весілля на писанці, коровай, автор Софійка Зєлик
Староста з іконою:
Гуцульське весілля на писанці, староста, автор Софійка Зєлик
Гуцулка з чарочкою – тост за здоров’я молодих:
Гуцульське весілля на писанці, тост за молодих, автор роботи Софійка Зєлик
А тут музика-скрипаль витинає запального гуцульського танцю:
Гуцульське весілля на писанці, музикант, автор писанкарка Софійка Зєлик
Дуже і дуже гарна та яскрава вийшла весільна забава на писанках! Кольори – просто диво, малюнки – також! Авторці писанок Софійці Зєлик – величезний респект за створення цих оригінальних робіт!

Немає коментарів: