09 травня 2015

Коровай як торт

Коровай як торт
Нове у короваєпеченні української весільної індустрії - коли коровай виглядає як торт. Тобто, коли він весь покритий спеціальною кондитерською мастикою і виробами із неї - квітами, фігурками і т.д. (також порівняно нове в українській кондитерській справі). Виглядає дуже красиво! От як на короваях на весіллі доньки моєї найкращої подруги - обидва короваї, і з боку молодого, і з боку молодої були прикрашені геть чисто як торти, див. фотки:
Коровай як торт на українському весіллі
Сучасні українські короваї виглядають як торти
Самих же тортів на весіллі не було, а був фуршетний стіл із солодким і фруктами:
Солодкі столи на українському весіллі
Ну і відповідно, того солодкого додому дали, і хороший шмат короваю, звичайно. Все було смачнюще! Ще раз - многая літа молодятам, хоча то скоро буде вже і рік з часу їхнього весілля.
Єдина заувага до майбутніх старостів, хто буде замовляти такі короваї-"торти" молодятам (оскільки турбуватися про весільні короваї - традиційно справа старостів). Наголошуйте кондитеру, котрий прикрашатиме ваш коровай, аби ту мастику зробив досить сильною, у смислі, щоб вона не поповзла шматками до кінця весілля, бо таке буває.
О, ну і ще я відкрила для себе, що навіть таке безневинне заняття, як декорування весільних короваїв, є предметом дискусій - де б ви думали? - у колах господинь української діаспори старшого покоління. Я читала відгуки, де не те що усілякі новомодні кондитерські декорації короваїв категорично не сприймаються, а не сприймається навіть те, що у сучасній Україні короваї роблять у кілька поверхів, як торти. Людоньки! Та дво-триповерхові короваї у сучасній Україні я пам'ятаю ще з 1970-х років! Хоча і не сперечаюсь з тим, що, скажімо, сто-двісті років тому український весільний коровай складався строго з одної хлібини і був прикрашений виробами з тіста - весільними шишечками, колосками, голубами і т.д. Так, це традиційний зразок і за бажанням молодят сучасні пекарі можуть виконати і такий. Водночас, на моє щире переконання, сучасні новації мають абсолютне право на існування. Більше того - я особисто рада, що українське кондитерське мистецтво не стоїть на місці, а йде вперед, шукає щось нове. Так шо, дорогі молодята, їхні батьки та старости, не слухайте нікого, а робіть такий вибір, який вам особисто більше до душі, чи це буде традиційний, чи сучасний...

Немає коментарів: