02 жовтня 2012

Що не можна вдягати гостям на весілля? Американські поради в українській інтерпретації

Красиві жіночі ноги

Прочитала я от щойно поради від американського телеканалу ТіЕлСі (канал має кілька хороших весільних шоу) про 10 речей, котрі ліпше ні за яких обставин не вдягати гостям на весілля. Поради хороші і по суті, скажу вам! Правда, читаючи їх, я всі ці гарні настанови автоматично співставляла із нашими українськими реаліями - так би мовити, інтерпретувала їх в українському дусі - і ось подивіться, що у мене вийшло.
Отже, 10 речей, котрі ніколи, за ніяких обставин ліпше не вдягати весільним гостям

1. Біле

Ну, тут йдеться здебільшого про дамські вдяганки. Ніколи не є хорошою ідеєю вбратися у те, що помилково може бути прийняте за весільну сукню”, - цитую оригінал. Погоджуюся на всі 100 відсотків! У білому на весіллі має бути тільки одна панна – наречена. Я особисто ніколи б не вдягла, та й не вдягала на нічиє весілля нічого абсолютно білого, а якщо і було деколи, то тільки у комбінації з іншим кольором, як, наприклад, вишиванка.

2. Щось виклично-крикливе

Це також стосується здебільшого жіночих убйорів. Крикливого кольору сукня, надто яскравий макіяж, якийсь дуже сильно чудернацький капелюх – ні-ні-ні! Все це буде однозначно відвертати загальну увагу від нареченої, а спрямовувати цю увагу на тебе, застерігає ТіЕлСі. Власне, ти змусиш людей про себе говорити, будучи у такому вбйорі, але сумнівно, що тобі сподобається все те, що про тебе будуть балакати!”, йдеться у порадах.
Ну, за капелюх я би так не переживала, бо ніхто із гостей на українське весілля капелюхів не вдягає. Взагалі. От не прийнято в нас, як у них, і усьо. Так що тут підстав для хвилювань, кажу ж, нема. 
А от із тим, що на весільну забаву не варто вивбируватися, як дідько на малини, як кажуть у нас на Галичині – цілком і абсолютно погоджуюсь! Коли кумасі за столами починають показувати на тебе пальцями і перешіптуватися, це віщує мало приємного. 

3. Брючний/діловий костюм

Стосується жінок, звичайно. Ви йдете на весілля, а не на ділову зустріч в офісі!” – застерігає ТіЕлСі.
Сукня чи спідниця – ось одяг на весілля для жінки. Також ліпше не вдягати комбінації „строгий піджак – спідниця”. Отут я згодна! Ну бо дуже часто на українських весіллях, потрапивши у компанію дам середнього віку, маю враження, що мене оточують „дружини секретарів райкому партії” – через оті їх „квадратні” строгі костюми, а ще якщо костюми темно-сірого чи інших „загробних” кольорів... Йой!
Рада, що ще хтось із компетентних у весільному дрес-коді думає так само, як і я. „Так, ми знаємо, що багато впливових жінок дуже часто не вилазять із брючних костюмів, але якщо вже навіть Хілларі Клінтон вдягнула на весілля своєї доньки Челсі шикарну і грайливу сукню, то ти також можеш!” – це ТіЕлСі звертається до тих бізнес-леді, котрі, певно, і сплять, і ванну приймають у строгому костюмі. 

4. Випускна сукня

Випускний одяг ТіЕлСі не рекомендує вдягати на весілля молодим панянкам із цієї причини, що сукні на випускні бали за кордоном переважно світлих і пастельних кольорів, як от білі, кремові чи кольору шампанського, і тому не дуже добре, що плаття колишньої випускниці буде скидатися на плаття нареченої. Правда, не знаю, як задавно складалися/писалися ці поради, оскільки я була на західному випускному от буквально цього року і бачила плаття випускниць і червоного, і бордового, і темно-синього та інших насичених кольорів. Так що, коректуючи цю настанову, я б сказала, все залежить від кольору і від стилю сукні. Якщо сукня виглядає по-дорослому – вперед і з піснею у ній на весілля! Ну а якщо копія пишної спіднички Мальвіни, ліпше пошукати щось із дорослої опери.
Більше того. Абстрагуючись від українських реалій, не кожному юному дівчатиську – колишній випускниці – по кишені купувати нову сукню на весілля подруги чи когось в родині, в той час, коли випускна сукня ще досить пристойно виглядає. Не одна українська панянка, йдучи за дружку на весілля, вдягала і вдягає свій випускний одяг – не бачу в тому ніц поганого (сама так робила, до речі).
Водночас знаю випадки, коли майбутні українські наречені купували/орендували білі чи пісочного кольору плаття у випускниць і йшли у цих платтях під вінець! А чому б і ні, якщо стилістика сукні дозволяє?

5. Тіара

Нє, ну це загнули! Жодна з українських дівчат чи жіночок на голову такого не нап’ялить, йдучи на весілля, бо прекрасно знає, що це – аксесуар нареченої. Неписане правило. Ну ще котра випускниця на випускний любить одягнути тіару до свого принцесиного плаття. Або маленькі дівчатка до першого причастя вдягають тіарки. Та й всьо! Такево би українська жінка на вісілє начепила, то на неї би всі сє зглєдали і рік після цього весілля обговорювали. Так шо ця порада для нас, українок – пролітає.
Ну а на Заході кобіти, котрі є гостями на весіллі, якогось милого ці тіари, бачте, вдягають, інакше б для них не писали таких засторог. Ніколи, ні за яких обставин, не вдягай на весілля тіару, ну хіба за винятком, що це твоє весілля. Тому що це не тільки неповага до нареченої, а й ти будеш виглядати кумедно, – гарно сказано, і я з цим цілком, повністю і абсолютно погоджусь!
Це правило, додає ТіЕлСі, поширюється також на жіночі декоративні обручі для волосся або інший вид прикрас, що можуть бути помилково сплутані з тією, у яку буде вдягнута наречена.

6. Штани-кльош та інший одяг такого типу

Годиться вдягати десь увечері на танці в барі чи на дискотеці. Диско-одяг на весіллі– це не круто”, - зауважує ТіЕлСі.
Наскільки я в курсі, на західні дискотеки нині молодь ходить в чому попало – це у малих та середніх містах. А у великих містах-мільйонниках, десь у „наворочених” барах, та ясно, що вибираються у щось таке супер-пупер танцювальне. Правда, моя уява далі кислотного кольору комбінезонів не сягає. Богу дякувати, на українські весілля такі речі не прийнято вдягати взагалі.

7. Смокінг

Тільки один хлопець має право бути на весіллі у костюмі пінгвіна” - це наречений”, – констатує ТіЕлСі. Ну не знаю, яким боком це правило пристосувати до українських реалій, оскільки на українське весілля навіть наречений рідко вдягає смокінга. Українські женихи надають перевагу костюмам чорного, сірого, бежевого чи сріблястого кольорів. Часом наречена і наречений, особливо у літню пору, вирішують, що обоє будуть у білому – вона у білій сукні, він у білому костюмі. Смокінги, йдучи під вінець, вдягають тільки сини деяких українських багатіїв. Звичайні хлопці такими „буржуазними замашками” не заморочуються.

8. Джинси і футболки

Не важливо, наскільки простецький дрес-код того чи іншого весілля – йти на нього у джинсах і футболці все одно непристойно. Навіть якщо це дуже скромна церемонія, все одно жінкам ліпше натягнути якесь просте плаття, а чоловікам – штани і сорочку. Навіть не думайте, щоби влізти у фліп-флопс!”, - застерігає ТіЕлСі. Фліп-флопс по-нашому – це шльопанці-в’єтнамки.
Нууу, ця порада явно не для українців! Жоден гість, а тим більше гостя на українському весіллі, навіть у найглухішому селі чи хуторі, не заявиться на забаву у джинсах чи футболці. Та ви що? Та то би була ганьба на все село, вже не кажучи про місто!
А прийти на українське весілля у вєтнамках?!! Та це взагалі немислимо!
Отак-то воно, друзі, є у „бідній” Україні. Народ себе надто поважає, щоби прийти на весілля, та і на будь-яку іншу забаву, звиняйте, як бомж.
А от на „ситому” Заході, де я зараз живу, люд, виявляється, цілком і цілком може вдягти джинси, футболку, кросовки чи гумові шльопки на весілля. Тут сильно не „паряться” з приводу зовнішнього вигляду. А ті всілякі гумові та пластмасові капці, до речі, місцевий народ так любить, що, певно, і спав би в них!
От для таких ТіЕлСі і наголошує: Взуття на танкетках, підборах, босоніжки, балетки – нормально, а от пластмасове взуття – це величезне весільне „ні-ні”. Виняток – якщо весілля на пляжі, і якщо у запрошеннях зазначена така форма одягу, як шльопанці.

9. Щось відверте. Щось, що кричить Глянь на мене

Нічого поганого в тому нема, щоб показати трохи ніг чи декольте інколи, на відповідну оказію, але от... весілля не є однією із цих оказій”, - роз’яснює ТіЕлСі.
Весілля – це оказія, де наречена має бути центром уваги, і вдягнута надто відверто гостя може перетягнути на себе усі погляди, чим зробить велику медвежу послугу нареченій, оскільки увага гостей буде прикута не на наречену, а на фривольну вдяганку гості. На особливо відверте міні котроїсь із пань чи панянок, приміром... Ну і від себе додам. От щось ніяк не сприймаю я на дівчатах – гостях на весіллі -  туфель на цих височезних-превисочезних підборах. Складається враження, що панна щойно від танцювальної стійки у стриптиз-барі. Говорячи про танці, українські дівчата якимось дивним чином умудряються перегарцювати на своїх височезних каблуцюрах усі вальси-польки-коломийки.
Тим не менше, ті надто високі підбори викликають зорову і смислову асоціацію, що їх власниця є, м’яко кажучи, не дуже серйозною особою. Хм, чи то тільки я тут така „правильна”, чи, може, ще хтось із вас так думає, дорогі мої читачі?
Тим не менше, цілком і абсолютно погоджуюсь із автором порад по оцьому конкретному пункту: наше тверде весільне „ні-ні” усьому надто відвертому в одязі і такому, що кричить „глянь на мене” чи, як я б додала, „ходи зі мною”. 

10. Чорне

Ні чоловікам, ні жінкам на весілля не рекомендовано вдягати чорне. Із тієї простої причини, яку, здається, навіть школяр повинен знати - що чорний колір асоціюється із похороном і трауром.
Хоча для жінок можливі варіанти. Залежно якого фасону і тканини ваша чорна сукенка. Якщо грайлива, з декольте, шифоном, блискітками, рюшами, воланами – для весілля може бути. Або, додам від себе, у комбінації з якимось іншим кольором. Але, якщо ваша чорна сукня пошита у стилі „з комірчиком і на всі гудзики”, тобто, „якщо є найменший шанс, що це ж саме вбрання годиться і на похорон, ліпше повісьте його назад в шафу і вдягніть щось кольоровіше і веселіше”, - радить ТіЕлСі.

Гарної вам забави і хай всі обговорюють ваш одяг весільного гостя/гості тільки із захопленням і у позитивному руслі!

P.S. Дякую за фото красивих ніг у в'єтнамках чарівній дівчині Оксані з Тернополя. Сама ж Оксанка  на весілля у таких шльопанцях не ходить, звичайно - тіко на пляж!

Немає коментарів: