11 вересня 2012

Перший танець молодят

На “дикому Заході” (а так сі стало, як кажуть галичани, що мене вгараздило на цьому, власне, “дикому Заході” жити) перший танець молодят, як і загалом весілля, це – big deal, як тут кажуть. Мовлячи по-простому, це щось дуже велике, дуже важливе, дуже-дуже-дуже...
До першого танцю майбутні молодята тут ставляться надзвичайно відповідально – задовго перед весіллям беруть або просто уроки танцю у професійного хореографа, або ж підбирають собі пісню на перший танець, а хореограф робить спеціально для них постановку цього танцю (от! От звідки мода на те все докотилася і до України! Із “дикого Заходу”, розумієте...). Це не обов’язково мусить вальс чи інший повільний танець; це може бути і щось такееее.... Незвичайне. Щоб всі „випали в осад”, в хорошому смислі слова, побачивши цей танок.
Ну, якщо молодята з гумором, як от Франкі і Раян з Австралії, то вони оберуть щось веселе, запальне, енергетичне і навіть з акробатичними трюками. Свінг! От що вирішили станцювати Франкі та Раян як свій перший подружній танець. Причому обоє – зовсім не професійні танцюристи, а тренувалися з хореографом перед весіллям. Гості і справді були зачаровані-зачудовані, ну ще б пак! Якщо ви ще не бачили цього відео першого танцю Франкі та Раяна (бо воно таки вже добряче погуляло інетом), то перегляньте, не пошкодуєте:

Ну, у плані рівняння на Захід Україна вирішила не відставати з усіх сил. І ми щось можемо і вміємо, подивіться тільки на цей красивий, звичайно ж, постановочний, вальс, та ще й під оркестр, та ще й знятий двома камерами, одна з яких була закріплена на крані. Перший подружній танець Марти і Володимира
:

Гарно ж, правда? Ох той “дикий Захід”, із його впливами на маси! Ще навіть на початку 2000-х років і мови не було, щоб на українське весілля наймати спеціаліста для постановки першого танцю молодятам. Зараз надворі 2012-й, і газети-журнали та онлайн-видання рябіють від оголошень “Професійний хореограф поставить ваш танець, допоможе підібрати музику... “, і т.д. і т.п.
А говорячи про українське весілля у 1970-80-90-х роках, тоді і близько не було чогось такого. А було все надзвичайно просто. Закінчився „перший стіл”, музиканти оголосили щось на зразок „а зараз наші молодята танцюватимуть уперше як подружжя...”, молодята виходили, танцювали вальсок або чи інший повільний танець, та й усе. Вже на початку 2000-х хтось започаткував, а всі підхопили, таку „фішку”, як викладання подарованими молодятам букетами велетенського серця, у якому молодий і молода танцюватимуть свій перший подружній вальс. Ну а далі пішло-поїхало і докотилося аж до сьогодні, до 2012-го – чим тільки не викладали і не викладають ті серця. Свічками і пелюстками троянд, як на весіллі у Ходорові на Львівщині, дивіться відео:

Або букетами і феєрверками, як на весіллі у Львові:

Або просто трояндами, як на цьому весіллі, що на відео нижче. Правда, дружки, чи хто там викладав те квіткове серце, таки дали маху. Їм треба було викласти або більше серце, або не робити його взагалі – прекрасно би без нього обійшлося, до речі. Річ у тім, що сукня у нареченої – просто розкішна, поділ із мережива, і танцюючи, молода просто-напросто волочила за собою ті троянди. Шкода, звичайно, пару, бо вони, окрім того, що мали пильнувати за фігурами танцю (танець же постановочний), то ще й попутно мусили воювати” із трояндами, які тільки й знай, що чіплялися колючками за дороге мереживо сукні нареченої:

Ну принаймні ці молодята хоч пісню для свого танцю вибрали оригінальну, а то мені, передивившись кілька десятків перших танців молодят на Ютубі, вже третій день в одному вухові крутиться Ти моя” Павла Табакова, а в іншому – вальс „Мій ласкавий і ніжний звір”. Саме ці мелодії найпопулярніші зараз у постановках перших танців для молодят.
А знаєте, який мій особисто най-найулюбленіший перший танець молодят? А танець Ірини та Остапа Марковичів із лемківського весілля у Тернополі! Їм грав на весіллі відомий фольк-гурт „Веселі галичани”, а піснею для першого танцю був гарний і задушевний вальс „Тече вода з-під явора” („Як то файно, що ти, друже, береш українку!”). Разом із молодятами перший танець танцювали і їхні гості – усе, як завжди було в Україні на весіллях, красиво, невимушено, щиро:
Ось як прокоментувала цей перший танець Ірини та Остапа одна із користувачів Ютубу, звідки, власне, і це відео: „Нарешті знайшла справжній перший весільний танець! Дуже не люблю сучасних модернізованих танців – таке враження, що не весілля, а „Україна має талант”. Цей же танець вкотре переглядаю і радію за наречених – без пафосу, без блиску, нормальні, щирі, закохані і будуть жити щасливо, багато і довго!!!! Від щирого серця цього вам бажаю!!!!!”
„Українське весілля” двома руками підписується під цими словами.

Немає коментарів: