14 березня 2011

Українське весілля має два „центрових” персонажі – молода і… тамада. Добре, три – ще ж і молодий є :)

Коли я організовувала своє весілля, відповідно, постало питання, а хто ж буде ведучим (ведучою) свята, тобто тамадою. Знаючи чудову людину і прекрасного гумориста, народного артиста України Гриця Драпака (коли я виходила заміж, він ще був заслуженим), перша думка була, чому б не його? Хтось із моїх друзів мені те саме зауважив. То я подумала і відповіла, „Нє, Гриця не хочу. А чому? Тому що маючи такого блискучого ведучого на весіллі, як Гриць, на кого люди будуть дивитися? Правильно, на тамаду, а не на молоду :) !” (Цей мій авторський жарт, але, Грицю, дарую його тобі від усієї душі !)
Крім того, я знала, що на моє весілля, яке планувалося порівняно невелике, прийдуть такі гості (в основному творчі люди), що їх розважати не особливо не треба – їм самим писки закриватися не будуть, так вже люблять побалакати і повеселитися :) Так воно і сталося. Хоч я таки і мала „офіційну” ведучу – мою найкращу подругу – але дуже вже часто їй доводилося „перекрикувати” аудиторію, бо гості розважалися безперестанку, самі по собі, то ведуча мусила час від часу їм нагадувати, що здалося б і випити за молодих :)
А от якби моє весілля було десь так чоловік на 100-200, то тут вже зрозуміло, що без тамади було не обійтися, ну і кого, ви гадаєте, я би запросила, щоб зробити весільний розгардіяш більш-менш організованим і щоб ні одна людина не мала кислої фізії за столом? Звичайно, що Гриця! Тим більше, знаючи, що він має багаторічну практику тамадування на весіллях.
До речі. Мушу зауважити, що така посада, як тамада, є порівняно нова і привнесена в культуру українських весіль десь в кінці 1980-х – напочатку 1990-х. Зазвичай на українському весіллі надавав слово для тостів, наповнював чарки і слідкував за проведенням обрядовості весільний староста. Весільні ігри проводили музиканти.
А от в сучасні часи на весіллях стало модним доручати всі ці функції одній людині (крім наповнювання чарок – це залишилося за старостою :) – оголошувати тости, пильнувати, щоб всі обряди проводилися правильно, організовувати дотепні ігри, та й взагалі сипати жартами безперестанку, аби весільні гості не позіхали за столом, як то часто є, особливо на великому весіллі, коли зустрічається купа незнайомих людей, з різними характерами та вподобаннями, але всі хочуть „хліба та розваг”.
На Заході, до речі, такої одиниці, як тамада, на весіллі нема – незважаючи на те, що на весіллях в Північній Америці чи в Західній Європі зазвичай все організовано і сплановано до дрібниць. А даремно нема, вважає американка, колишній волонтер Корпусу Миру Анна Мерілл. Коли вона виходила заміж за українського хлопця (і таке в наш час буває – не тільки українські дівчата одружуються з американцями :), то була приємно вражена присутністю тамади на її українському весіллі. Тамадою була жінка, яка вільно володіла трьома мовами – українською, російською та англійською. Мати англомовну ведучу на Анниному весіллі було просто необхідністю – гості з боку нареченої не володіли ні українською, ні російською. „Без неї (тамади – авт.) ми мали б дві окремі групи гостей, котрі б відверто нудьгували і не знали, де себе подіти, але тамада зуміла залучити усіх на весіллі до танців, ігор та веселощів”, - відзначає Анна.
Так що, як бачите, до „послужного списку” тамади, крім уміння розважати гостей, можна додати ще і володіння іноземною мовою, особливо в наш час, коли інтернаціональні весілля в Україні дуже часті.
Звичайно, послуги тамади такво трохи коштують, особливо коли за справу беруться такі „аси”, як от ця англомовна ведуча, або професійні актори чи ді-джеї. Але, повірте, заплачені гроші того варті. Особливо говорячи про ТАКОГО чоловіка, як Гриць Драпак, про якого я згадувала вище. Думаю, він зараз – один із найдорожчих тамадів (чи тамад, не знаю, як правильно провідміняти, це слово в українській мові також порівняно нове :) у західноукраїнському регіоні. Відповідно, один із найпопулярніших. Але популярність його не в тому, що він – професійний актор і з найвищим титулом, який тільки можна заробити на артистичному поприщі в Україні. А в тому, що цей гуморист має ТАЛАНТ від Бога, і цей талант полягає у створенні прекрасного настрою для людей, які б заклопотані, забігані, сумні та невеселі у нинішніх буднях вони не були.
Перегляньте-но ось це відео, і ви самі переконаєтеся у силі Драпакового гумору, оригінального стилю і ручаїв позитивної енергетики, які Григорій дарує аудиторії:



Координати Гриця Драпака, якщо забажаєте запросити його ведучим на своє весілля:

gruc_drapak@yahoo.com

+38 (0352) 26 47 20
+38 (050) 867 92 10
+38 (097) 544 83 47