08 червня 2009

Викуп нареченої по-китайськи і по-українськи

Не думайте, що традиція викупу нареченої існує тільки на українському весіллі. Є і такий китайський весільний ритуал. Я знайшла на ЮТубі таке симпатичне відео торгiвлі за наречену на китайському весіллі, але в Малайзії. Ви собі його подивіться наразі, а я потім поясню, що до чого.

Подивилися? Ну, хто трохи знає англійську, то зрозумів весь процес. Зрештою, хто і не знає, тому також, я думаю, не дуже важко втямити, що там відбувається. А відбувається наступне. Гості молодої (в основному дружки, яких там щось зо шість чи зо сім) не впускають нареченого до нареченої доти, доки він не пройде певні випробування, як, наприклад, відповіді на нескладні запитання на кшталт «Який улюблений колір нареченої?”; або пісеньку якусь пропонують молодому заспівати; ну і якісь там пару китайських (малайзійських) копійок наречений мусить дати дружкам на “bridal party”, тобто на їхню дівоцьку вечірку з молодою.
Я то все переглянула також і зробила висновок, що їхній торг за наречену, не в образу будь сказано, порівняно з нашими, українськими торгами, виглядає як “дитячий садок”. В Україні то все робиться більше “по-дорослому”. В нас викупом за молоду служить набагато солідніша валюта. Інколи це валюта в буквальному розумінні (в смислі гроші), а інколи – ящик або кілька пляшок “зігрівального”.
Зараз пропоную вам подивитися одне відео з весілля на Волині. Цей викуп за наречену відбувається в міській квартирі і торг іде на гривні. Наречений, судячи зі всього, не місцевий, тобто не волиняка.

Ну як вам? Мені найбільше сподобалася репліка, яку подає наречена в кінці цього торгу, мовляв, та в мене чоботи більше коштують, як те, що ви там за мене платите :)
А зараз ще одне відео, яке, як на мою думку, наразі найкраще українське відео у всьому вебі про торг за наречену. Воно так і називається – “Торг на галицькому весіллі”. Фільмовано у Грибовичах на Львівщині. Я, народ, коли не маю настрою, то завжди переглядаю те відео. Під час перегляду гарний настрій відновлюється автоматично :)

А як з вашим гарним настроєм зараз? Як вам бойова бабця :) ? Як сам процес? Нє, то таки вам не «дитячий садочок», правда? Хоча, я думаю, що іноземці, які не знають української, споглядаючи той торг на галицькому весіллі, вбий, не зрозуміли б, що ж то воно відбувається, чому хлопці наливають і п”ють і чому бабуся так тяжко свариться на них. А вона ж то не свариться, а вона ж жартома... Знаєте, я щиро поважаю гумор усіх народів, а от в український гумор я просто ЗАКОХАНА! Такого, як в нас, ніде нема, погодьтеся, українці!

Немає коментарів: