21 травня 2010

Традиційний український вінок і його сучасна модифікація

Написала я щойно цей заголовок і подумки жахнулася, як він дуже вже занудно-науково звучить. Насправді те, чим хочу поділитися з вами, зовсім не занудне, принаймні для дівчат, які збираються заміж. Віночок! Або його еквіваленти. Тобто, а що б його таке вдягти на голову у день весілля? Кожна наречена замислюється над тим.
Перше, що спадає на думку і що українська наречена вбирає до шлюбу століттями – традиційний вінок зі стрічками. У 20-му сторіччі стрічки трансформувалися у вельон, але вінок залишився, правда, також трансформувався: у піввіночок, у просто квітку на волоссі, а в 1970-80 роках – навіть у капелюшок, з вельоном чи без нього.
Сучасна наречена у сучасному весільному салоні може вибрати на свою чарівну голівку, чого тільки душа забажає. От я, наприклад, на своє весілля вибрала собі піввіночок на голову, з невеличких шовкових біло-рожевих троянд, зроблених під натуральні:
Церемонія шлюбу в українській церкві наречена у традиційному віночку
Ось мій вінок крупнішим планом:
Вінок нареченої біло рожеві троянди Україна
А от політик з Тернополя, чарівна Галина Ратушняк, йдучи до вінця, одягла на голову таки справжній вінець, з живих ромашок і з біло-голубими стрічками, усе в тон її білій сукні з голубою українською вишивкою і в тон весільному букету:
Прекрасна наречена у вінку з живих ромашок Західна Україна
Галина і її чоловік Михайло організували їх весілля в українському стилі, тому все на забаві, в тому числі і одяг наречених, було в українських традиціях. Не можу не поділитися крупним планом цього розкішного весільного віночка української красуні-нареченої:
Чарівна українська наречена у вінку із живих ромашок
До речі, тим, хто планує свою весільну забаву і вбрання наречених в національному стилі, я б рекомендувала відвідувати фольклорні і туристичні фестивалі та виставки, як от Західно-Український Туристичний виставка-фестиваль у Тернополі. Це щорічний фестиваль, проходить він зазвичай у середині травня, і на цьому святі українських ремесел, української їжі і української музики можна знайти стільки ідей для свого майбутнього весілля у етнік-стилі. От наприклад, як цей вишиваний жіночий костюм, який був на продаж на тернопільській виставці і не значився як весільний, але який цілком, на мою думку, може бути одягом для нареченої, котра планує мати традиційне українське весілля.
А от ще одне моє відкриття на цьому фестивалі-виставці - обручі-віночки для волосся, виготовлені народним майстром з Тернополя Наталією Ляшок (на фото – майстриня зі своїми виробами):
Наталія Ляшок з України створила ці обручі віночки
Мушу сказати, що Наталія абсолютно точно відчула сучасні модні тенденції і наробила тих обручів, можна сказати, на злобу дня, бо зараз обручі з квіткою (є в неї і такі) страшенно модні і їх можна носити навіть на щодень. А от функціональні і практичні обручі-віночки, які є Наталиним винаходом, дуже стануть у пригоді дівчатам, які співають або танцюють в українських ансамблях, ну і звичайно, нареченим, котрі виходять заміж в традиційному або стилізованому українському вбранні:
Обручі віночки винахід з України майстер Наталія Ляшок з Тернополя

Немає коментарів: