09 червня 2009

Українське весілля від "Гудаків"

“Гудаки” – це українсько-швейцарська фольк-група із Нижнього Селища на Закарпатті. Ці музиканти є однією з моїх найулюбленіших музичних ватаг взагалі.
“Гудаки” - колектив нібито й самодіяльний (та не нібито, а таки так, хоч я ой я не люблю це слово – “самодіяльний”), але за рівнем виконавської майстерності і потужної енергетики легко втирають носа будь-яким професійним музикам. Коли “Гудаки” грають і співають, здається, мертвий би з гробу встав і танцював, настільки сильний в них, як то модно казати, “драйв”. І що цікаво, вони здатні “завести” не тільки українську публіку, якій рідна музика все-таки ближча, а й публіку будь-якої європейської країни. Зрештою, “Гудаки” вже і об”їздили пів-Європи (якщо не всю) з гастролями.
Тут ви можете скачати собі (задарма!) трохи гудакіської музики і переконатися самі, що... хочете танцювати зараз і вже :) Але поки до танцю, подивіться ще трохи відео. Я це назвала “Українське весілля від “Гудаків”. Я завжди дістаю насолоди, переглядаючи цей кліп.

Ну як вам цей міні-фільм про весілля в українському (закарпатському) селі? Робота режисера і оператора просто блискуча, як на мій погляд. Відеоряд відтворює весь весільний процес: смалять свиню; нареченій наводять марафет; вбирають гільце; господині готують весільні страви; торгуються за молоду; вінчання в церкві; підкидають гільце; п”ють сто грам, і часто (до речі, люблю такі манюсінькі “пугарики”, як в них на Закарпатті); музики так грають, аж виляски йдуть; і танці, танці... Ще мені сподобалася їхня прибрана стрічками і квітками вантажівка з гостями “на борту”. Я такий весільний транспорт, до речі, вперше бачу, хоч сама родом з села. Супер, оце екстрім! Куди там всяким “Мерседесам” з “Лімузинами”...
Забула сказати: відеокліп “Гудаків” знято на реальному весіллі в селі Водиця на Закарпатті у липні 2007 року.

Немає коментарів: