22 липня 2012

Щире, безпосереднє, красиве, мальовниче сільське весілля - відео


Найкраще про це відео сказано у одному з коментарів до нього на Ютубі, від користувача Володимира Дима: “Одне з найкращих відео, які довелося мені бачити про весілля... Чому ? Тому, що воно відобразило типові сільські весілля того часу в Україні... У цих людей, мабуть, не було великих достатків, дорогих костюмів, крутих тачок, на яких зараз везуть молодих в ЗАГС (мабуть, ви помітили старенький "Москвич " )... Тісне приміщення, в якому зібралося, мабуть, все село... Але у фільмі видно їх безпосередність, щирість, вміння радіти і неприкриту скромність молодих”.
Я абсолютно погоджуюсь із цим коментарем і підписуюсь під кожним його словом! Маю також кілька своїх думок щодо цього гарного і щирого відео.
Хоча у фільмі не вказано назви населеного пункту, де відбувалося весілля, із багатьох моментів неважко здогадатися, що відбувалося все на Західній Україні – судячи із краєвидів, мови, вбрання, традицій, елементів застілля та забави. Мушу сказати, що у селі справді дуже добре збереглися традиції українського весілля другої половини двадцятого сторіччя. Саме так – 1970-1980-х років. Це весілля, що на відео, судячи із дати у кадрі, відбувалося у 1999-му році. Я добре пам’ятаю весілля цього часу в Україні і пригадую, що у 1999-му, наприклад, уже не модно було чіпляти нареченому на груди букет із довгою стрічкою; так само, як наприкінці 1990-х уже ніхто не прикрашав лялькою у білій сукні і вельоні капот машини. Власне, тому, кажу ще раз, настільки цінний для мене особисто перегляд цього відео, бо можу бачити село із дуже міцними весільними традиціями. До речі, цей же букет на грудях нареченого виглядає надзвичайно красиво із стрічками – сумно, що ця традиція більше не в моді. Крім того, дещо у образі нареченого і його дружбів я побачила вперше і припускаю, що це притаманне тільки цьому селу і цій місцевості, і – Господи, як же це гарно і зворушливо! Маю на увазі, розкішна зелень на нагрудних букетах хлопців, що сягає їм аж за плечі. І рушники чи то хустини, що виглядають молодому та дружбам із кишень піджаків.
Також гарна традиція збереглася в цьому селі, що дружки молодої одягнуті в українські строї, і то не стилізовані, а максимально наближені до автентичних, із цікавими головними уборами – такими собі „шапочками”іночками із безліччю кольорових стрічок.
І взагалі, усе відео, як дуже влучно сказав коментатор вище, пронизане щирістю і безпосередністю, без усіх тих показних і напускних „понтів”, які, на жаль, так притаманні багатьом сучасним українським весіллям початку 21-го сторіччя... 

Немає коментарів: